top of page

Bunaden din

IMG_7999.jpg

KVINNEBUNADER

Henger du bunaden i hel lengde? Eller lurer du på hva hempene på innsiden skal brukes til?

Etter bruk kan den gjerne henge den ute i skyggen til lufting. Gå over den for å sjekke om du har fått flekker før du henger den bort.

Kvinnebunader har ofte tunge stakker og skal derfor sjelden henge i hel lengde. Det sys derfor ofte hemper på innsiden av bunaden i sammensyingen mellom stakk og liv. Når du henger opp bunaden din, vrenger du livstykket med innsiden ut og bretter det ned over stakken. Hempene trer du deretter på kleshengeren. Da reduserer du belastningen på stoff, liv og sømmer, og er med på å holde bunaden pen.

UNDERSKJØRT

Et underskjørt har flere funksjoner. Mange er sydd i bomull, og skal ha en kappe nederst. Underskjørtet gir et lag mellom ullstakk og bare ben. Noen kan synes stakken klør. Underskjørtet er med på å bevare, og beskytte stakken mot slitasje. Kappen spiler broderiene nederst på stakken ut, så det kommer bedre til sin rett. 

MANNSBUNADER

En bukse/nikkers henger du over tverrpinnen på hengeren sammen med tilhørende halstørkle, hosebånd og/eller bukseseler. Vest og jakke kan du henge over.

Tilbehør som silketørkler, hosebånd, ullstrømper og annet tilbehør i ull/silke, anbefales oppbevart i bunnen av bunadsposen, eller sammen med skjorte.

BUNADSSKJORTE

En skjortepose kan være en god investering. Du kan enkelt lage den selv av ubleket bomull. Etter bruk, vask skjorten og unngå skyllemiddel som gjør skjorten myk. Dropp stryking før du legger den bort, da stryking kan føre til at skjorten får ”gule” flekker, eller at skjorten gulner. Bunadsskjorter er som regel laget av bomull eller lin og angripes derfor ikke av møll. Det gjør derimot silke, så silkeskjorter bør også oppbevares liggende i skjortepose.

Har skjorten din blitt gul?  Da kan du forsøke å vaske den for å se om den blir hvitere. Ellers skal Biotex være et tips for å få den hvitere. Bruk et skyllekar av stål, skyll godt, (i følge tipset) minst 10 skyllevann må til!

MØLL

Møll har blitt et stadig større problem. Cedertrekuler skal beskytte mot møll. Det anbefales å legge et par-tre cedertrekuler i klesposer, hyller eller skuff for å holde møllen borte. holder møllen borte! Dersom du skulle oppdage at du har fått møll i bunaden din, anbefales å legge bunaden et døgn i fryseren for å drepe møllen. Luft deretter bunaden din som vanlig og heng den inn i bunadsposen, før du tetter godt igjen. Gjerne med et par cedertrekuler.

Er du så heldig å være eier av en bunad kan den med riktig behandling vare i generasjoner. En bunad er i sannhet en god investering. Her er noen tips om hva du kan gjøre for å forlenge levetiden på bunaden din, og for at den skal holde seg pen lenger.

Bakgrunnsfoto: Eivind Røhne
Bakgrunn web_hvit_avlang.jpg
bottom of page