Dette har jeg en liten mistanke om at kommer til å bli en lang føljetong. Egentlig begynner historien tilbake i 2022 da vi var på tog-ferie i Skottland. Det var fortsatt Covid-restriksjoner, så ferien hang i en tynn tråd ganske lenge. For å øke spenningen var det varslet flystreik, og stopp i bagasjehåndtering på flere flyplasser. Og for å toppe det – togstreik i Storbritannia. Vi kom oss av gårde med kun håndbagasje, pakket for en ukes ferie, og satset på at det skulle gå helt fint. Og fint gikk det frem til jeg besøkte Edinburgh fabrics, og kom ut igjen med 2,5 meter med kåpestoff og for. Ok da, kanskje pluss litt til om du spør.

I 2022 hadde jeg fremdeles full drift i verkstedet mitt, så sying til private formål var en sjeldenhet. Når du har sittet hele dagen og sydd etter tidsfrister, tro meg, da har du lyst til å gjøre noe helt annet når kvelden kommer. Det hendte jeg satte meg ned i løpet av sommerferien og sydde noe til meg selv, men det ble aldri den kosen jeg håpet på. Likevel, håpet om at sy-gleden skulle komme tilbake forsvant aldri, noe innkjøp av tekstiler og drømmer om nye prosjekter kan fortelle om. Med det i mente, for selv om bakgrunnen for at den situasjonen jeg nå befinner meg i er alt annet enn lystig, så er jeg likevel glad for at jeg holder på å finne tilbake til rekreasjonen i sømmen. Om prosjektet tar en, 10 eller 30 uker spiller ingen rolle. Jeg kan med andre ord lytte til kroppen og la ting ta den tiden det tar.
Prosjekt vinterkåpe
Jeg har nok også drøyd dette prosjektet fordi jeg vet at det er et stort prosjekt, mønsteret må tegnes og tilpasses – også ville jeg ikke klippe noe før alt er gjennomtenkt. Etter mange runder på Pinterest etter inspirasjon, begynte brikkene å falle på plass.
Jeg ønsket en knelang kåpe med god vidde i skjøret.
Jeg ville gjerne ha sjalskrave
Jeg ville at den skulle være kneppet ganske høyt opp mot halsen for varmens skyld.
Jeg ville ha mansjett med knapper nederst på ermene
Jeg ville ha prinsessesnitt – jeg synes de linjene gir et feminint uttrykk
Lommene ville jeg ha i sidesømmene
Jeg har valgt en tweed som er i 100 prosent ull, og et litt kraftig for. I mellom skal det være et eget ullfor.
Valg av tekstil
Når du velger tekstil til en kåpe, er det greit å tenke på til hva og hvor den skal brukes. Høst, vår eller norsk vinter? Jeg har sydd vinterkåper til barn av ganske tynne ullstoffer, men hvor jeg har foret dem med ekstra ullstoff inni som mellomfor. Jeg har også brukt kokt ull, og litt tynnere ullstoffer. Tynnere ullstoffer er lekre og gir et fint fall, men de holder ikke like godt i kulden som kokt ull. Det er en klar fordel om tekstilet er tykt, helst i ull, cashmere, kamel eller lignende. Jeg har strikket med garn av kamelhår- det er overraskende varmt! Tett og fin veving forteller også noe om kvaliteten i forhold til at den tåler litt bruk. Løst vevede stoffer vil ofte nuppe og loe mer ved bruk. Denne tweeden er tett og fin i vevingen, men jeg er i sterk tvil om den holder til skikkelig vinterbruk. Her er planen å fore den med et ekstra ullstoff som mellomfor.
Velger du å bruke for eksempel et møbelstoff, så sjekk innholdsfortegnelsen. Et møbelstoff er laget for å tåle slitasje, ikke nødvendigvis med tanke på varme. For å forsterke et tekstil er det ikke uvanlig å bruke for eksempel nylon eller polyester. Om du ønsker å unngå plast, så se etter noe i 100 prosent ull, eller i alle fall størst mulig prosentandel.

Mønsteret
Det finnes mange fine kåpemønstre fra Burda, Mc Calls og Simplicity. I og med at jeg hadde så spesifikke ønsker tegnet jeg mønster-delene basert på et grunnmønster. Du kan godt bruke et jakke-mønster du er glad i som du forlenger, bare husk på at en vinterkåpe ofte er litt tykkere og krever litt mer plass, også til det du skal ha under.
Det første utkastet sydde jeg opp i lerret-stoff. Jeg gjorde noen justeringer på et par av delene, deriblant ermene som jeg syntes ble litt for smale. Justeringene overførte jeg så til papirmønsteret før jeg klippet til kåpen. Jeg la til litt ekstra med sømmon fordi kåpestoffet fyller mer enn lerretstoffet. Det skal også et for, og mulig et mellomfor inni kåpen.

Innleggsstoffer
Her har jeg vært litt i tvil om hva jeg skulle velge. Limstoffer eller lin? Jeg har begynt å klippe en del innlegg i lin, fremfor vliseline. Det er mange ulike kvaliteter, men noen limstoffer har jeg erfaring med at løsner og gir bulker. Noen limstoffer blir også veldig stive. Hovedhensikten er å gjøre delene mer stabile uten at tekstilet mister sine egenskaper. Forer du for eksempel med et mellomfor som er stivt og tykt, vil fallet i kåpen bli borte. Så trikset er å finne innleggsstoffer som tilfører det du vil, men som ikke gir deg nye problemer.
Men vi kan også bruke innleggsstoffer for å forme. Når vi sydde f.eks. jakker til herrebunad, kunne vi fore med flere lag foran ved oppe på skulderen. Vi brukte alt fra lin og hestehår til filt. Dette ble sydd fast for å skape en form og stødighet i jakken, så den skulle sitte penere på.

Fordi jeg nå ikke har alle svarene, tenkte jeg å sy fast lin til underkraven, og se hvordan det blir før jeg tar en endelig avgjørelse. Jeg syr linen fast til hovedstoffet ved å sy gjennom linen og så i overflaten på hovedstoffet. Stingene skal ikke synes på andre siden. Hvor tett jeg syr er litt opp til hvor stivt og stødig jeg vil ha det. Desto flere sting, desto stivere. En ikke for stor avstand mellom radene med sting sørger også for at det ikke blir bulker.
Dette kommer til å ta tid.
Fortsettelse følger.....

Comments