Bytte garn i oppskrift
- Helle Siggerud
- 24. mars
- 6 min lesing
Det kan være mange grunner for hvorfor man ønsker å bytte ut et garn fra en oppskrift. Kanskje man synes det klør, ikke er mykt nok, eller så finner du ikke fargene dine i den foreslåtte kvaliteten.
Som designer er det mange fordeler ved å holde seg til samme kvalitet, du slipper å gå gjennom mye utprøving og testing når du bruker et kjent garn. Du vet hvordan garnet oppfører seg når du strikker, du kjenner dets egenskaper og vet hvordan det fungerer i bruk. – Jeg bruker nesten alle prototypene mine selv nettopp for å se hvordan de holder fasongen, etter vask og etter lengre tids bruk. På det viset vet jeg at det jeg bruker i oppskriften kan jeg også trygt anbefale. Og det er en av grunnene for hvorfor jeg svarer NEI, når noen spør om hjelp til å finne andre garn-alternativer.

Det er også et par andre grunner til at jeg ikke kan være til særlig hjelp i disse tilfellene.
Oppskriften er som regel kun testet ut med oppgitt garn. Jeg kan derfor ikke gå god for at resultatet blir likt med andre kvaliteter.
Jeg arbeider kun med noen veldig få kvaliteter og har ingen oversikt over alt som finnes på markedet. -Jeg selger ikke garn, kun strikkeoppskrifter.
Bruk garnbutikkene!. Det kommer stadig nye ting på markedet som jeg aldri har hørt om. Det er umulig for meg å uttale meg om noe jeg ikke kjenner til. Garnbutikkene har ikke bare en bedre oversikt over hva som finnes der ute, de har også sett og fått testet ulike kvaliteter i langt større grad enn hva andre har, både fra egne erfaringer, men også ved hjelpe av tilbakemeldinger fra kunder. De har med andre ord et godt erfaringsgrunnlag til å gi deg en anbefaling på.
Mønsterfargen
Den er ikke alltid det største problemet. Jeg kan gjerne blande ulike kvaliteter i samme plagg, men passer på at der hvor det er markante forskjeller på hvordan kvalitetene fyller, bruker jeg minst av den kvaliteten som avviker mest fra bunnfargen. I Reveenkas kofte har jeg brukt Finull som bunnfarge, Sølje som mønsterfarge, og Tumi som en tredje mønsterfarge. Fordi Tumi fyller mye mer enn Finull og Sølje – men har samme strikkefasthet, har jeg brukt minst av den. Tumi og Finull er blant de få kvalitetene som jeg bytter fritt om hverandre med hensyn til strikkefasthet. Det kan være litt overraskende for løpemeteren er ulik. De kan både brukes i samme plagg, og erstatte hverandre som bunnfarge i en oppskrift. Men plagget blir ulikt. For Tumi er tykkere og fyller mer, men holder likevel samme strikkefasthet og målene som Finull. Den holder også godt fasongen selv om den blir litt tyngre. Men det blir en litt tettere jakke. Finull er et tynnere garn, som er litt mer ujevnt spunnet og gir et lettere og litt lufttigere plagg.
Min erfaring er at det enkleste er å finne en annen tilsvarende kvalitet hos samme produsent, fordi de ofte lager garn i visse tykkelser. Sandnes garn synes jeg er et godt eksempel på en produsent som har et rikt spekter av kvaliteter som kan brukes om hverandre.
Noen fallgruver
Som regel vil vekt og løpemeter være en god indikator på at to ulike garntyper være relativt like. Men de behøver ikke være det. For ulike tråder fyller ulikt, og dermed kan det utgjøre en hel størrelse likevel. Det har jeg erfaring fra i jakken Alice som jeg strikket i både Sølje og Finull, hvor løpemeteren er lik. Resultatet var likevel at jakken i Finull ble størrelse 36, mens den i Sølje ble en litt liten størrelse 34. Rett og slett fordi Finull fyller litt mer enn Sølje. På et par votter vil du kanskje ikke tenke over det, men på et større klesplagg kan det utgjøre en hel størrelse.
Nettopp fordi det ligger så mye arbeid bak å teste er det veldig tids- og ressursbesparende for en designer å holde seg til kjente materialer.
Lise sine votter
Man skulle kanskje tenke at det ikke spiller så stor rolle på et par votter. Men, det er jo ikke uten betydning om votten er liten og trang eller lang som et slips. Her kan strikkefasthet kan være litt vanskeligere å måle, men ikke umulig. En vott er sjelden mindre enn 10 cm bred når den er målt flatt, så du har nok flate til å få en pekepinn på om du er helt ute å kjøre eller om det er bare å kjøre på videre. Lise sine vottar er et godt eksempel på at det ikke alltid er like enkelt å bytte til en annen kvalitet. Jeg skulle teste Vilje fra Hillesvåg som et alternativ til Finull. Vilje er et deilig lammeull-garn med omtrent samme løpemeter som Finull fra Rauma.

Finull: 350 m på 100 gram
Vilje: 375 m på 100 gram
Med Vilje ble vottene ble litt små og smale strikket på 3 mm pinne.
Målt flatt: 10 x 25,5 cm
Jeg byttet til Finull med samme pinnestørrelse. Votten ble til sammen 2 cm bredere, og 1 cm lengre. Rett og slett fordi tråden fyller mer.
Målt flatt: 11 x 27 cm

Så byttet jeg til en større pinne og strikket vottene opp med Vilje på 3,5 mm pinne. Resultatet var at vottene ble 3 cm lengre, men knapt 1 cm bredere.
Målt flatt: 10,5 x 28,5 cm
Forskjellen på en hel genser
Så kan du tenke på hvor mye dette ville utgjort på en genser i en voksen størrelse.
Nå skal jeg ikke ta hele regnestykket her, men i et eksempel på en genser med 250 masker, ville det utgjøre en forskjell på hele 9 cm!
Med Vilje på 3 mm pinne, 89 cm overvidde
Med Finull på 3 mm pinne, 98 cm overvidde
Med Vilje på 3,5 mm pinne, 94 cm overvidde
Det ville også ha påvirket lengden på plagget. I et eksempel hvor jeg har regnet ut at mønsteret tilsvarer 192 omganger, ville plagget
Med Vilje på 3 mm pinne, bli 50 cm langt
Med Finull på 3 mm pinne, bli 56 cm langt
Med Vilje på 3,5 mm pinne, bli 59 cm langt
Når jeg derimot byttet til Ask fikk jeg samme strikkefasthet som med Finull på 3 mm p. Ask er generelt litt tykkere enn finull, ASK = 315 mot Finull 350 m på 100 gram. Det kan muligens skyldes at Aske er litt hardere spunnet, og fyller derfor ikke like mye som man kanskje kunne forvente.
Med andre ord, når jeg velger en kvalitet til et design ligger det en del tanker bak egenskapene til materialene, utover valg av fargene.
Strikkefastheten
Holder det fasongen, eller er det mykt nok
Holder det fasongen ved bruk. Hvor fast er tråden tvunnet.
Siger det? F.eks vanlig problemstilling ved alpakka eller silke
Vekt, et tynnere garn gir et lettere plagg som også spiller en rolle når det skal opp i større størrelser. Det blir ikke så tungt at det begynner å sige på grunn av vekten.
Fra genser til kjortel
Her må jeg få dele en historie fra garnbutikken. En kunde skulle strikke genser til mannen sin. Det var en stor størrelse så hun ønsket tykt garn, og helst så rimelig som mulig. Jeg frarådet henne å bruke garnet hun valgte, fordi det ble for tungt i den størrelsen hun skulle stikke. Men kunden var fast bestemt på valget sitt. – I Italia hadde de nok sagt nei, men vi er ikke helt der her hjemme. Etter en måneds tid kom kunden tilbake. Genseren var ferdig strikket, men den hadde seget så den lignet mer på kjortelen til Odd Nerdrum enn den genseren hun hadde strikket. Og mannen hennes nektet å gå i lang kjole. Det var ingen vei utenom, tynnere garn og en annen oppskrift. Det tok mye lengre tid, men endte opp med et resultat som mannen hennes ønsket å bruke.

Reveevkas kofte er strikkeet med Finull i bunnfargen, sølje i den største mønsterfargen, Tumi i den andre mønsterfargen, Kantene er laget i Finull. Tumi som avviker mest i fhold til Finull og Sølje brukes det minst av.
Bruk garnbutikken!
Nå håper jeg ikke at dette innlegget gjør at du mister motet i å bytte et garn med et annet, for det finnes mange gode alternativ der ute. Poenger er bare at de færreste har mulighet til å teste dem alle. Nå vet jeg at en del kanskje ikke har en garnbutikk i nærheten, men det finnes så mange strikkegrupper på FaceBook at det er garantert noen som har strikket det du ønsker å strikke som har gjort seg noen tanker og erfaringer om sitt garnvalg. Min erfaring er at mange bytter ut mine forslag basert på egne preferanser.
Har du en lokal garnbutikk så er dette en av grunnen til at du bør fortsette å handle der. De lokale garnbutikkene sitter nemlig på mye kunnskap som de gjerne deler som en del av servicen når du handler der. Da jeg selv jobbet i en garnbutikk var nettopp hjelp med de-koding av strikkeoppskrifter, hjelp med fargevalg, og det å finne alternative kvaliteter en viktig del av jobben. Så oppfordringen er klar, har du en lokal garnbutikk – bruk den!
Neste gang skal jeg skrive litt mer om strikkefasthet. Det er bare å glede seg!
Comentarios